Kattens vistelse hos oss

Ankomst

Katterna som kommer till oss är endera omhändertagna av myndigheterna (länsstyrelsen och polisen) eller är upphittade av privatpersoner. Katterna är ofta i dåligt skick och har många gånger levt ett tufft liv – antingen som hemlösa eller så har de blivit vanvårdade.

Första tiden
Efter att katten har kommit till oss blir den så fort som möjligt veterinärundersökt. Katterna är ofta rädda och stressade när de kommer till oss så de behöver lugn och ro i sin nya miljö. Katterna får en trygg plats att vara på, kärlek och mat i magen. Under den första tiden ges en eventuell ägare tid och möjlighet att efterlysa och återfå sin katt. Även vi söker efter en ägare – både genom eventuell märkning på katten och genom att söka igenom sidor med efterlysningar.

Under den första tiden bor katterna i vår karantän som ligger avskild från övriga katter. Detta i syfte att förhindra smittospridning ifall den nyinkomne skulle vara sjuk. Under karantäntiden, som är tre veckor, vaccineras, avmaskas och vid behov medicineras katterna. Samtliga vuxna katter kastreras, id-märks också under denna tid.

Längtar efter nytt hem
När katten varit hos oss i cirka tre veckor, och vi kunnat konstatera att katten är frisk, flyttar katten ur från karantän och in till de övriga rummen. Är katten rädd för andra katter får den ett eget rum. Detsamma gäller en högdräktig hona som snart ska föda sina ungar. De katter som är klara för ett nytt hem läggs då ut på hemsidan som tingklara.

Det nya hemmet
Under de veckor katten har varit hos oss lär vi känna katten och dess behov. Är katten livlig eller lugn? Verkar den rädd för barn? Gillar den andra katter? Har den några speciella behov? Detta, och mycket mer, är information som vi sedan har med oss när vi söker ett nytt hem till katten. Vår huvudsakliga avsikt är att alltid se till kattens bästa och därför vill vi att rätt katt hamnar i rätt hem.