Att adoptera katt

ATT TÄNKA PÅ

För att kunna adoptera katt från oss behöver du vara minst 20 år och kunna uppvisa giltig svensk legitimation. Om du är 75 år, eller äldre, måste du ha med dig en anhörig eller vän som är högst 60 år. Även denne måste uppvisa giltig svensk legitimation. Vi säljer endast katter till Västerås med närområde. Detta då vi vill ha möjlighet att vid behov följa upp kattens nya hem.

Priser för våra katter hittar du här

Ingen kattunge får tas från sin mamma innan den är minst 12 veckor. Vi låter heller inte alla kattungar i en kull flytta samtidigt, utan låter några dagar gå emellan. Kattungarna säljs heller inte ensamma, antingen adopterar man två eller så har man en katt hemma sedan tidigare.

Har du anlag för allergi? Har du tidigare haft känningar när du varit nära katter? Be din läkare om att få göra ett allergitest innan du bestämmer dig för att adoptera katt. 

BESÖK KATTEN

För att träffa en katt du är intresserad av krävs att du bokar ditt besök. Fyll i formuläret under ”Anmäl intresse för att adoptera katt”. Har vi en katt inne som vi tror skulle passa just dig/er så kommer vi att kontakta dig/er.

Under besöket har du möjlighet att ställa frågor till oss samtidigt som du får träffa katten/katterna du är intresserad av i lugn och ro. 

TINGA KATT

Om du och katten fattat tycke för varandra, samtidigt som vi anser att ni kan erbjuda ett lämpligt hem utifrån kattens karaktär och behov, så tingar du katten. Att tinga en katt innebär att du betalar 500 kr per katt i handpenning. Handpenningen kan betalas antingen kontant eller genom att swisha och återbetalas ej om du skulle ångra dig. Samtidigt avtalar vi tid för när du ska hämta din nya familjemedlem. Detta bör ske inom en vecka, då vi behöver frigöra plats på katthemmet för inkommande katter. Undantaget är kattungar som kan tingas cirka en vecka efter att de varit hos veterinären, blivit undersökta samt fått sina första vaccinationer, vilket sker när de är cirka åtta veckor. 

När du tingar en katt får du en rabattkupong, värde 100 kr, per katt på XL Zoo. Denna kan användas till att inhandla det som behövs för din nya familjemedlem. 

HÄMTA KATTEN

Katten hämtas på avtalad tid. När du hämtar katten måste du ha en transportbur med dig. Har du ingen transportbur kan du använda din rabattkupong på XL Zoo för att inhandla sådan. Vi tillåter inte att man tar katten på allmänna transportmedel såsom buss eller tåg.

Du betalar för katten, kontant eller swish. Vi skriver avtal, vilket du får med dig tillsammans med övriga handlingar tillhörande katten. 

ÖVRIG INFORMATION

Alla katter är avmaskade, behandlade för öronskabb vid behov, vaccinerade, kastrerade, id-märkta och registrerade när de är klara att hämtas. Katterna är även försäkrade hos oss, och denna försäkring har man möjlighet att ta över. 

När det gäller en kattunge, det vill säga en ännu inte könsmogen katt, får man med ett kvitto på att man betalat för kastrering, öron- och chipmärkning samt registrering. När katten blivit sex månader kan du lämna kvittot till veterinären vi anlitar, Mälarportens veterinär, som i sin tur fakturerar oss för detta.

Om det av någon anledning inte fungerar i det nya hemmet kan man under vissa förutsättningar lämna tillbaka kissen inom två veckor. Lämnar man tillbaka katten inom en vecka får man 1000 kr tillbaka. Lämnar man tillbaka katten inom två veckor får man 500 kr tillbaka. Alla handlingar måste lämnas tillbaka samtidigt. Katten får inte ha vistats utomhus, inte ens i koppel. Har man annan katt i hemmet sedan tidigare får inte heller denna ha vistats ute under denna tid.